Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Losowy gracz ?


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 31.01.2010 18:33

Pytanie do starszych w scriptingu kolegów, potrzebuję wylosować gracza, sprawdzić czy to platforma nonsteam i jeśli tak wykonać określone działanie. Problem w tym iż nie do końca owa funkcja działa, w zasadzie to wcale ;f

public losuj()
{
	new iles=get_playersnum()
	new gracz=random_num(1,iles)
	new gracz2=get_user_userid(gracz)
	
	if(is_user_connected(gracz2))
	{
	new authid[10];
	get_user_authid(gracz2, authid,9)

	if (!is_steam_player(authid))
			{
			server_cmd("kick #%d ^"wyjdz^"",gracz2)
			}
	return PLUGIN_CONTINUE 
	}
	return PLUGIN_CONTINUE 
}

bool:is_steam_player(authid[])
{
	if(equal(authid, "STEAM_0:1", 9) || equal(authid, "STEAM_0:0", 9))
		return true
		
	return false	
}

  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#2 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 31.01.2010 18:39

bo to musisz w petli chyba robic np

while(!is_steam_player(authid)){
//tutaj losowanie 
}

czyli po wylosowaniu steama bedzie dalej losowac az do wylosowania ns'a i potem pod petla dajesz kicka wylosowanemu
  • +
  • -
  • 1
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#3 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 31.01.2010 18:40

public losuj()
{
	new iles=get_maxplayers();
	new gracz=random_num(1,iles);
	
	if(is_user_connected(gracz))
	{
		new authid[10];
		get_user_authid(gracz, authid,9)

		if (!is_steam_player(authid)){
				new reason[30];
				new gracz2 = get_user_userid(gracz);
				server_cmd("kick #%d ^"wyjdz^"",gracz2)
		}
		return PLUGIN_CONTINUE
	}
	return PLUGIN_CONTINUE 
}

bool:is_steam_player(authid[])
{
	if(equal(authid, "STEAM_0:1", 9) || equal(authid, "STEAM_0:0", 9))
		return true
		
	return false	
}
Jeśli znajdziesz gracza Steam i chcesz innego losować to musisz dołożyć pętle :D
  • +
  • -
  • 1

#4 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 31.01.2010 19:00

R3X wstyd mi za ciebie :'( jak doswiadczony scryptem moze losowac id gracza z zakresu od 1 do liczby graczy...
  • +
  • -
  • 0

#5 R3X

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 2960
Godlike

  • Postów:4247
  • Lokalizacja:Nie
Offline

Napisano 31.01.2010 19:09

normalnie, pisałem na szybko, a poprawna funkcja w tym przypadku różni się o 3 znaki o tej i nie zwróciłem uwagi <_<ja się nie wstydzę za siebie
  • +
  • -
  • 0

#6 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 31.01.2010 19:26

Zadam głupie pytanie, skoro nie z zakresu 1-max to z?
  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#7 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 31.01.2010 19:37

new play[32],num
get_players(play,num)

new gracz=play[random_num(0,num-1)]

ps. losuje wsrod martwych graczy tez, wiec polecam petle :)

ps2. Portek, ty mozesz robic bledy, nie oczekujemy za wiele od ciebie :^D (joke)
  • +
  • -
  • 1

#8 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 31.01.2010 19:37

1-32??
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#9 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 31.01.2010 19:41


1-32??


Za ciebie sie nie wstydze, bo sie tego spodziewalem :)
  • +
  • -
  • 0

#10 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 31.01.2010 19:49

new gracz=play[random_num(0,num)]

W tym wypadku w losowanie nie jest włączony przypadkiem serwer? ID: 0

ps2. Portek, ty mozesz robic bledy, nie oczekujemy za wiele od ciebie :^D (joke)


Dzięki ;P

@Down
A kto powiedział że nie wolno?
  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl


#11 G[o]Q

    I'm G[o]Q

  • Przyjaciel

Reputacja: 1339
Godlike

  • Postów:3556
  • Steam:steam
  • Imię:Krzysiek
  • Lokalizacja:C: / program Files / Valve / Cstrike / G[o]Q.dem
Offline

Napisano 31.01.2010 19:49

tak wiem ze odemnie nic nie wymagasz ale jesli chodzi o kickniecie gracza to czemu nie wolno martwego wywalic??
  • +
  • -
  • 0
Manual ponad wszystko, konsola ponad manual :D :&

Chcesz wysłać do mnie PW ? użyj nazwy GoQ zamiast G[o]Q
Chcesz Kupić moduł płatności via Pukawka,Tserwery, Gamesol, Zabijaka do mojego sklepu? napisz PW cena to tylko 10 zł/sztuka

GG:6022845 (nie pomagam za free osobom ponizej rangi MoD) :D

#12 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 31.01.2010 19:53

Portek, random losuje element tablicy w ktorym sa zapisane id graczy, a nie samo id, poza tym moj blad, powinno byc num-1 (liczenie od zera i takie tam).

Bo nie czytalem kontekstu do czego to jest i odpowiadam potencjalnie na kazdy problem tej tematyki :F
  • +
  • -
  • 0

#13 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 01.02.2010 03:39

Losowanie gracza - z mojego jailbreak manager

public random_crowbar()
{
	static players[32], inum, id
	get_players(players, inum, "ahe", "TERRORIST")
	
	if(inum) {	
		id = players[random(inum)]
		
		set_hudmessage(random_num(0,255), random_num(0,255), random_num(0,255), -1.0, 0.3, 2, 0.5, 5.0)	
		ShowSyncHudMsg(id, hudmessage3, "= Dostales rakiete: lom = ")
		
		crowbaruser = id
		
		CurWeapon(id)
	}
}


#14 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 01.02.2010 08:55

Proste sprawdzenie czy sa gracze na serwie: +

Ale:

Note: "e" flag can return incorrect results (for cstrike/czero at least).

"We don't really support get_players() with flags anymore. It was a bad idea and if it was our choice, it would have never been added to the original AMX Mod." - BAILOPAN


Jakbym ja uzyl flagi e to bym sie nie zdziwil gdybys mi to wytkną, a tu takie zaskoczenie ;)
  • +
  • -
  • 0

#15 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 02.02.2010 07:01

Nie ma to jak przejmować się komentarzem zza czasów AMX MOD X 1.0

#16 mgr inż. Pavulon

    C35H60Br2N2O4

  • Przyjaciel

Reputacja: 1725
Godlike

  • Postów:6881
  • Steam:steam
  • Imię:Konrad
  • Lokalizacja:Koniecpol
Offline

Napisano 02.02.2010 10:13

Nie ma to jak przejmować się komentarzem zza czasów AMX MOD X 1.0


Nie ma to jak nie przejmować się wciąż aktualnymi komentarzami ;)
  • +
  • -
  • 0

#17 Seba

    Wszechobecny

  • Zbanowany

Reputacja: 198
Profesjonalista

  • Postów:424
  • Lokalizacja:Internet
Offline

Napisano 02.02.2010 17:06

Aktualny to on nie jest, zdarzają się błędy, aczkolwiek b. rzadko.

Użytkownik Seba edytował ten post 02.02.2010 17:07


#18 Miczu

    Godlike

  • Przyjaciel

Reputacja: 646
Wszechmogący

  • Postów:2862
Offline

Napisano 02.02.2010 17:15

Note: "e" flag can return incorrect results (for cstrike/czero at least). - can znaczy może, wiec jest aktualne :P
  • +
  • -
  • 0

#19 Portek

    Kończymy zabawę, permanentna emerytura!

  • Autor tematu
  • Przyjaciel

Reputacja: 976
Master

  • Postów:3007
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Michał
  • Lokalizacja:Częstochowa
Offline

Napisano 02.02.2010 20:46

Kłócą się o mnie, być nie może ^D^

Problem rozwiązany, więc temat sobie zamknę.
  • +
  • -
  • 0

Dołączona grafika
IP: ts3.cserwerek.pl





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych