Resetujący się sterownik
Robiin
20.12.2025
Od jakiegoś tygodnia biję się z problemem resetującego się sterownika (chyba usb-pnp?). Objawia się to tym, że wszystkie urządzenia podłączone pod usb odłączają się/podłączają z powrotem.
Windows event logger daje mi takie info (urządzenia z 'Device' to mysz):
The driver \Driver\mouhid failed to load. Device: HID\VID_3299&PID_000A&MI_00\7&743da7d&0&0000 Status: 0xC000038E
oraz
The driver \Driver\mouhid failed to load. Device: HID\VID_3299&PID_000A&MI_01&Col04\7&bec41c1&0&0003 Status: 0xC000038E
Próbowałem wyłączać usługi windowsowe, przepinać urządzenia pod inne sloty usb, reinstallować sterowniki i wielu innych rzeczy. Jak jakaś mądra głowa ma pomysł, to stawiam piwo
Użytkownik Robiin edytował ten post 20.12.2025 21:31
Robiin
21.12.2025
Tak
Kod errora mówi CM_PROB_DRIVER_FAILED_PRIOR_UNLOAD
Znalazłem JEDEN jedyny temat, w którym ktoś napisał, że znalazł rozwiązanie - w linku, który wygasł ![]()
Zrobiłem też reinstall windowsa i nic to nie zmieniło.
W samym windowsie to nie jest odczuwalne, ale in-game to "lag" na około 5 sekund, przy którym zamiast WSADem to biegam myszką, albo przyciski zostają "wciśnięte" do momentu odlagowania
Użytkownik Robiin edytował ten post 21.12.2025 03:34
viper367
22.12.2025
lol4ever
22.12.2025
To jest kod problemu Menedżera urządzeń, czyli Sterownik był wcześniej załadowany, ale nie odłączył się poprawnie (failed to unload) a Windows odmówił ponownego załadowania dla tego interfejsu. Obstawiam mysz gamingową posiadasz? Spróbuj odłączyć tą mysz od gniazdka USB, usuń w menadżerze urządzeń ten sterownik i wszystko co z nią związane, wyczyść rejestr, uruchom ponownie komputer i na nowo zainstaluj sterowniki myszy jak posiada dedykowane od producenta to zalecałbym zainstalowanie takowych bo nie zawsze plug & Play działa dobrzeTak
Kod errora mówi CM_PROB_DRIVER_FAILED_PRIOR_UNLOAD
Znalazłem JEDEN jedyny temat, w którym ktoś napisał, że znalazł rozwiązanie - w linku, który wygasł
Zrobiłem też reinstall windowsa i nic to nie zmieniło.
W samym windowsie to nie jest odczuwalne, ale in-game to "lag" na około 5 sekund, przy którym zamiast WSADem to biegam myszką, albo przyciski zostają "wciśnięte" do momentu odlagowania
Użytkownik lol4ever edytował ten post 22.12.2025 14:17
Robiin
22.12.2025
Mysz to Endorfy Lix Plus. Do tej pory nie było z nią żadnego problemu. Myszka Steelseries Rival 3 działa poprawnie, bez żadnych przeładowań.
Usuwania sterowników próbowałem, a dedykowanych nie ma.
Engi
27.12.2025
dedykowanych nie ma
https://endorfy.com/...-2022-12-08.zip
A to nie instaluje sterownika? Czy to tylko ustawienia pod rgb etc?
Robiin
27.12.2025
A to nie instaluje sterownika? Czy to tylko ustawienia pod rgb etc?
Tylko rgb. Pisałem maila do endorfy, to mnie odesłali do formularza reklamacji.
ale ona jest ohydna z wyglądu
Zupełnie jak ja ![]()