YaPB - automatyczna ilość graczy
MocnyAmper
11.04.2022
Witajcie.
Uczę się coś dłubać przy amx-ie, a efektem tego jest pierwszy plugin, który póki co jedynie zmodyfikowałem, ale działa
Potrzebowałem botów na serwerze, ale żeby zachowywały się tak jak podboty pod względem zarządzania ich ilością - jest ich np 5 kiedy nie gra żaden ludzki gracz, wchodzi człowiek to jeden bot wychodzi, a jeśli gra już 5 ludzkich graczy to żaden bot nie istnieje na serwerze. Podboty tak mniej-więcej działały, ale kiedy przesiadłem się na ReHLDS, musiałem również zmienić boty na YaPB (IMHO są nawet lepsze niż podboty).
Jest to zmodyfikowany plugin Alexa: https://amxx.pl/topi...a-ilość-graczy/
Działanie:
Jak już wspomniałem, plugin utrzymuje stałą liczbę graczy na serwerze, nawet kiedy nikt nie gra (serwer nie świeci pustkami w tabelach). Wraz z kolejnymi ludzkimi graczami, kolejne boty są wykopywane. Kiedy człowiek wyjdzie - na jego miejsce wchodzi bot.
Cvary:
set_maxbots 7
Domyślna wartość to 7 botów. Jeśli ustawimy 0 - żaden bot nie zostanie podłączony. Należy jedynie pamiętać, że HLTV również wlicza się w liczbę graczy. Tj, jeśli ustawimy tutaj 7 to podłączy się 7 botów, a kiedy podłączy się HLTV to jeden bot zostanie wykopany.
Konfiguracja YaPB:
W pliku konfiguracyjnym YaPB (yapb.cfg) należy ustawić cvar yb_quota na 0. To wyłączy dodawanie botów poprzez YaPB i niejako "odda" kontrolę nad tym procesem pluginowi.
Załączone pliki
MocnyAmper
02.05.2022
Wersja 1.1: dodano mechanizm, który losowo zmienia liczbę botów na serwerze w zadanym zakresie.
Chodzi o to aby jak najrealniej symulować prawdziwy ruch graczy na serwerze (jedni przychodzą, inni odchodzą), a nie, że przez ileś godzin gra cały czas tyle samo osób
Cvary są nowe, poprzedni cvar nie obowiązuje w wersji 1.1:
autobots_inter_low 300.0 // dolna wartość (w sekundach), z której będzie wylosowany interwał czasowy, co ile ma się zmieniać liczba botów
autobots_inter_high 720.0 // górna wartość (w sekundach), z której będzie wylosowany interwał czasowy, co ile ma się zmieniać liczba botów
autobots_min_bots 3 // minimalna wartość, z której zostanie wylosowana liczba botów na serwerze
autobots_max_bots 8 // maksymalna wartość, z której zostanie wylosowana liczba botów na serwerze
Oprócz tego, dodałem też opóźnienie 10s po każdym uruchomieniu pluginu, a więc np po restarcie mapy tak aby normalni gracze mieli czas wejść na serwer, a dopiero później reszta miejsc wypełni się botami, o ile nie będzie wystarczająco dużo normalnych graczy. Reszta funkcji pozostaje bez zmain.
Załączone pliki
PANDA_2zl
12.05.2022
Dodam od siebie co zrobiłem z pierwszą wersją pluginu
5sekund po rozpoczęciu mapy uruchamia się public cfg, ustawia on trudność botów na 1 i cvar maxbots zależnie od godziny, ramki godzin widoczne w sma
dodałem też menu zarządzania botami dla graczy, gracze mogą wyłączyć, włączyć automatyczną ilość botów, ustawiać trudność botów, kickować, dodawać boty i przenosić je do przeciwnych teamów
Załączone pliki
PANDA_2zl
13.05.2022
Pomyślałem dziś że można to zoptymalizować i z testów co patrzyłem działało znakomicie, zamiast taska, liczy ludzi i boty przy autoryzacji i rozłączaniu i wywołuje wtedy public odpowiedzialny za dodawanie/usuwanie botów
Załączone pliki
MocnyAmper
13.05.2022
Faktycznie, można to też od tej strony ugryźć.
Ale jeśli plugin ma imitować faktyczny ruch graczy na serwerze to i tak musi być jakaś funkcja uruchamiająca się cyklicznie, np co 10 sekund.
PANDA_2zl
13.05.2022
MocnyAmper
13.05.2022
A co jeśli nie będzie żadnych żywych graczy, np przez noc? Wtedy przez pare godzin masz na wykresie w gametrackerze prostą linie
MocnyAmper
13.05.2022
A, dobra. Teraz dopiero doczytałem Twojego posta No, w każdym razie musi to być w miare cykliczne.
PANDA_2zl
13.05.2022
Popatrz w moje sma czy nie ma tego do czego dążysz bo nie wiem co konkretnie chcesz osiągnąć haha
Użytkownik SezonowyGracz edytował ten post 13.05.2022 20:06
MocnyAmper
14.05.2022

Swoją drogą, nie sądze żeby ten jeden task więcej jakoś szczególnie obciążył serwer

damiann1990
08.12.2022
damiann1990
08.12.2022

demolka
02.02.2024
W konsoli serwera wyskakuje mi ta linijka: L 02/02/2024 - 20:59:08: [AMXX] Load error 17 (invalid file format or version) (plugin "autobots.amxx")
A e menu pluginów błąd.
Ktoś pomoże:)
demolka
05.02.2024
W konsoli serwera wyskakuje mi ta linijka: L 02/02/2024 - 20:59:08: [AMXX] Load error 17 (invalid file format or version) (plugin "autobots.amxx")
A e menu pluginów błąd.
Ktoś pomoże:)
Dzięki poczytam:)