Jakiś czas temu juz wstawiałem tutaj program z grą losującą-zgadującą. problem tamten od dawna juz nie istnieje, za co Wam dziekuje. Czasami wracam do jakkis wczesniejszych programikow swoich zeby pododawac cos nowego.
Chcialem by gra zapisywala wyniki strzalow i przy kazdej nowej grze podawala na koniec czy pobilem rekord.
kod ktory mialby to robic jest zapisany jako komentarze bo nie dzialal...
ale jak nawet wstawilem nowe linijki kodu jako komentarz to nagle mi nie dziala reszta programu. nie mam juz pomyslow dlaczego.
pomozecie?
#include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <fstream> using namespace std; long long Losowanie() { cout<<"Wybór poziomu trudności."<<endl; cout<<"[1]Easy."<<endl; cout<<"[2]Medium."<<endl; cout<<"[3]Hard."<<endl; int przedzial,poz_trud,liczba_strzalow=0; cout<<"wybieram: "; cin>>poz_trud; if(poz_trud==1) { przedzial=10; } else if(poz_trud==2) { przedzial=500; } else { przedzial=1000; } cout<<"Losowanie liczby..."<<endl; srand(time (NULL)); int liczba= (rand ()%przedzial)+1; int strzal; do { cout<<"Podaj liczbe od 1 do "<<przedzial<<": "<<endl; cin>>strzal; if (strzal<1||strzal>przedzial) { continue; } ++liczba_strzalow; if (strzal>liczba) { cout<<"Wylosowana liczba jest mniejsza od Twojej typowanej."<<endl; cout<<"Spróbuj ponownie!"<<endl; } else if (strzal <liczba) { cout<<"Wylosowana liczba jest większa od Twojej typowanej."; cout<<"Spróbuj ponownie!"<<endl; } }while (strzal!=liczba); cout<<"Brawo trafiłeś!"<<endl; cout<<"Wylosowaną liczbą jest: "<<liczba<<endl; cout<<"Strzelałeś "<<liczba_strzalow <<"razy."<<endl; //fstream plik; //plik.open("plik.txt", ios::in); //plik>>help; //rekord=static_cast<int>(help); //cout<<"....."<<rekord; //plik.close(); //if(rekord<liczba_strzalow) // { //plik.open("plik.txt", ios::out); // cout<<"Brawo pobiles rekord!"<<endl; //cout<<"fghjjk===="<<liczba_strzalow;plik<<liczba_strzalow; //plik.close(); // } cout<<"Czy chcesz zagrać ponownie?"<<endl; } int main() { int wybor; while(true) { cout<<"[1]Rozpocznij gre."<<endl; cout<<"[2]Wyjdź"<<endl; cin>>wybor; if (wybor==1) { Losowanie(); } if (wybor==2) { cout<<"Zapraszamy ponownie :- D"<<endl; exit(0) ; } } return 0; }
Użytkownik Caine edytował ten post 17.12.2015 23:04