Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
Inny

[ROZWIĄZANE] wyszukanie w której tablicy (?[WymiarzexD?]) znajduje się string

inny

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mastah7991

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 146
Zaawansowany

  • Postów:388
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 03.08.2015 22:04

Witam

jak najszybciej wyszukać w której tablicy (nie wiem jak to nazwać*) jest dany ciąg znaków.

 

np do tablicy 2 wymiarowej wpisałem kolejno

 

tab[0] = Czerwony 

tab[1] = Zielony 

tab[1231] = brazowy

itd

i teraz mając np kolor Zielony chcę wyszukać jakie jest jego ID(?**) w tablicy.

 

Np Zielony to 1

Fioletowy to 321

itd

 

Czy najszybciej będzie stosując pętle while ?

 

pozdrawiam

*proszę o poprawienie jak to nazwać "poprawienie"

**to samo co jedna gwiazdka xD


  • +
  • -
  • 0

#2 Asiap

    Wszechwidzący

  • Girl

Reputacja: 139
Zaawansowany

  • Postów:276
  • Lokalizacja:Kętrzyn
Offline

Napisano 03.08.2015 22:08

podaj najlepiej kod bo nie rozumiem :D


  • +
  • -
  • -1

#3 mastah7991

    Wszechpomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 146
Zaawansowany

  • Postów:388
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 03.08.2015 22:22

nie mam kodu. 

gdybam na przykładzie.

Chcę wiedzieć czy da się wyszukać to szybciej (od while).

 

 

mam tablice

tab[x]=jakis_kolor

 

i chce wyszukać mając nazwę koloru jakie jest X


  • +
  • -
  • 0

#4 plx211

    Wszechpomocny

  • Użytkownik

Reputacja: 214
Profesjonalista

  • Postów:383
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 03.08.2015 22:41

pętla i jechanie od góry do dołu

losowanie elementu tablicy i sprawdzanie (lucky search xD)

lub podejście od innej stronny: zamiast zwykłej tablicy zastosuj tablice asocjacyjną (mapa)  ;)

 

 


Użytkownik plx211 edytował ten post 03.08.2015 22:41

  • +
  • -
  • 1

#5 mastah7991

    Wszechpomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 146
Zaawansowany

  • Postów:388
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 03.08.2015 22:44

dzięki.

jako że mam mało elementów (Dzięki za słowo trzeba je zapamiętać xD) w tablicy to wykorzystam pętle 


  • +
  • -
  • 0

#6 MAGNET

    SourceLearned ;)

  • Moderator

Reputacja: 625
Wszechmogący

  • Postów:1510
  • GG:
  • Imię:Olek
  • Lokalizacja:Dalekoo
Offline

Napisano 03.08.2015 23:08

public SzukajID(String:jakas_tablica[], iles_tam, String:szukany_tekst[])
{
 for(new i=0;i<iles_tam;i++)
 {
  if(StrEqual(jakas_tablica[i], szukany_tekst))
  return i
 }
 return 0;
}
new wynik = SzukajID(twoja_tablica, rozmiar, "Zielony");

0 - brak stringa
liczba nieujemna - element tablicy​


  • +
  • -
  • -1

#7 DarkGL

    Nie oddam ciasteczka !

  • Administrator

Reputacja: 6034
Godlike

  • Postów:10832
  • GG:
  • Steam:steam
  • Imię:Rafał
  • Lokalizacja:Warszawa
Offline

Napisano 04.08.2015 00:37

Nie nie nie !

 

poczytaj o hash mapach albo mapach zamiast użycia zwykłej tablicy http://stackoverflow...s-hash-map-in-c, po pierwsze łatwość użycia po drugie szybkość nawet nie wyszukiwania tylko dostępu

 

( wziąłem to jako pytanie c++ jako że do pawna mamy inne działy )


  • +
  • -
  • 2

#8 mastah7991

    Wszechpomocny

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 146
Zaawansowany

  • Postów:388
  • Lokalizacja:Polska
Offline

Napisano 04.08.2015 11:13

dzięki za odpowiedzi 

można zamykać śmiało ;)


  • +
  • -
  • 0

#9 MAGNET

    SourceLearned ;)

  • Moderator

Reputacja: 625
Wszechmogący

  • Postów:1510
  • GG:
  • Imię:Olek
  • Lokalizacja:Dalekoo
Offline

Napisano 04.08.2015 13:09

Wiadomość wygenerowana automatycznie


Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: Pomoc udzielona

Jeśli się z tym nie zgadzasz, report.png raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.


Z pozdrowieniami,
Zespół AMXX.PL
  • +
  • -
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: inny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych