←  Problemy

AMXX.pl: Support AMX Mod X i SourceMod

»

Komputer nagle zacina się

• +
  • -
peace - zdjęcie peace 16.10.2013

Co jakiś czas komputer się zacina - nie mogę nic zrobić kompletnie, pomaga tylko reset (nie mogę ruszać nawet myszką, a np piosenka która grana była w tym momencie zacina się tak samo) - postawiłem system na nowo, wyczyściłem go z kurzu a problem nadal występuję .

Czym to może być spowodowane ?

Odpowiedz

• +
  • -
Rodzyn - zdjęcie Rodzyn 17.10.2013

Niestety miałem podobnie przez wakacje i ostatecznie wyszło na wymianę dysku, sprawdź dysk programem HDDTune i pokaż co pokazuje.

Odpowiedz

• +
  • -
M4RV1N - zdjęcie M4RV1N 17.10.2013

Zrób tak jak napisał Rodzyn, ponieważ możesz mieć na dysku bad sectory. Są dwa rodzaje bad sectorów fizyczne i logiczne. Logiczne można naprawić ale fizycznych nie da rady... Lub poprostu nie masz antyvirusa ...

Odpowiedz

• +
  • -

Lub poprostu nie masz antyvirusa ...

Co ma antywirus do zacinania się dysku? Raczej jak już wirusa to tak ale nie słyszałem o tym żeby brak antywirusa powodowało zacinanie się dysku :)

Odpowiedz

ZyciE - zdjęcie ZyciE 17.10.2013

Jak dla mnie tez  może być  powodem tego że  zbyt dużo  masz   na walone w jeden  dysk i  z tego masz mało pojemności wolnej na nim, Więc  potem komputer nie ma jak by to napisać  .. swojej przestrzeni na tym dysku aby poprawnie pracować  i dlatego  się czasami  ścina ja miałem tak samo  sformatowałem  kompa i wszystko śmiga : )

Odpowiedz

• +
  • -

Jak dla mnie tez  może być  powodem tego że  zbyt dużo  masz   na walone w jeden  dysk i  z tego masz mało pojemności wolnej na nim, Więc  potem komputer nie ma jak by to napisać  .. swojej przestrzeni na tym dysku aby poprawnie pracować  i dlatego  się czasami  ścina ja miałem tak samo  sformatowałem  kompa i wszystko śmiga : )

Kurde aż szkoda że nie mogę jeszcze minusować ... Umiesz czytać ze zrozumieniem?

postawiłem system na nowo,

Odpowiedz

ZyciE - zdjęcie ZyciE 17.10.2013

Kurde aż szkoda że nie mogę jeszcze minusować ... Umiesz czytać ze zrozumieniem?

postawiłem system na nowo,

"a ja miałem tak samo  sformatowałem  kompa i wszystko śmiga : )" <-- o to mój tekst czy tu pisze sformatuj kompa  ? Napisałem że to mi pomogło nie odnosząc  się do niego , Więc  następnym razem ty czytaj ze zrozumieniem.A  do tego z  Tym dyskiem to naprawdę  mój  błąd  trochę sie zagapiłem

Użytkownik ZyciE edytował ten post 17.10.2013 14:35
Odpowiedz

• +
  • -
Ogen Dogen - zdjęcie Ogen Dogen 21.10.2013

Sprawdź ten dysk jak inni piszą a dodatkowo sprawdź pamięć MemTest'em , pozmieniaj ich sloty , ostatecznie wymień na inne. Może ci się procesor przegrzewa ? Chociaż też najbardziej bym stawiał na dysk.

Odpowiedz

• +
  • -
Crissu_Jointa - zdjęcie Crissu_Jointa 01.01.2014

Sprawdź ten dysk jak inni piszą a dodatkowo sprawdź pamięć MemTest'em , pozmieniaj ich sloty , ostatecznie wymień na inne. Może ci się procesor przegrzewa ? Chociaż też najbardziej bym stawiał na dysk.

To też zależy. Dysk może być uszkodzony, albo po prostu coś na nim jest. Jedynie co ci mogę poradzić to:

1. Lepsze chłodzenie na proca ponieważ wymaga dużej mocy obliczeniowej i się przegrzewa (Możliwe również, że coś na rzeczy z taśmą termoprzewodzącą).

2. Czyszczenie rejestru kompa, oraz przeskanowanie go. (Jeszcze jak miałem XP to miałem taki problem i wtedy czyściłem rejest a później jak się ścinał mniej to mogłem zainstalować antywirusa i wtedy po problemie)

3. A jeśli to nie pomoże to odzyskiwanie systemu.

Główną przyczyną faktycznie może być dysk. Podaj parametry twojego komputera oraz temperature podzespołów.

Odpowiedz