Komputer nagle zacina się
peace
16.10.2013
Co jakiś czas komputer się zacina - nie mogę nic zrobić kompletnie, pomaga tylko reset (nie mogę ruszać nawet myszką, a np piosenka która grana była w tym momencie zacina się tak samo) - postawiłem system na nowo, wyczyściłem go z kurzu a problem nadal występuję .
Czym to może być spowodowane ?
Rodzyn
17.10.2013
Niestety miałem podobnie przez wakacje i ostatecznie wyszło na wymianę dysku, sprawdź dysk programem HDDTune i pokaż co pokazuje.
M4RV1N
17.10.2013
Zrób tak jak napisał Rodzyn, ponieważ możesz mieć na dysku bad sectory. Są dwa rodzaje bad sectorów fizyczne i logiczne. Logiczne można naprawić ale fizycznych nie da rady... Lub poprostu nie masz antyvirusa ...
Rodzyn
17.10.2013
Lub poprostu nie masz antyvirusa ...
Co ma antywirus do zacinania się dysku? Raczej jak już wirusa to tak ale nie słyszałem o tym żeby brak antywirusa powodowało zacinanie się dysku ![]()
ZyciE
17.10.2013
Jak dla mnie tez może być powodem tego że zbyt dużo masz na walone w jeden dysk i z tego masz mało pojemności wolnej na nim, Więc potem komputer nie ma jak by to napisać .. swojej przestrzeni na tym dysku aby poprawnie pracować i dlatego się czasami ścina ja miałem tak samo sformatowałem kompa i wszystko śmiga : )
Rodzyn
17.10.2013
Jak dla mnie tez może być powodem tego że zbyt dużo masz na walone w jeden dysk i z tego masz mało pojemności wolnej na nim, Więc potem komputer nie ma jak by to napisać .. swojej przestrzeni na tym dysku aby poprawnie pracować i dlatego się czasami ścina ja miałem tak samo sformatowałem kompa i wszystko śmiga : )
Kurde aż szkoda że nie mogę jeszcze minusować ... Umiesz czytać ze zrozumieniem?
postawiłem system na nowo,
ZyciE
17.10.2013
Kurde aż szkoda że nie mogę jeszcze minusować ... Umiesz czytać ze zrozumieniem?
postawiłem system na nowo,
"a ja miałem tak samo sformatowałem kompa i wszystko śmiga : )" <-- o to mój tekst czy tu pisze sformatuj kompa ? Napisałem że to mi pomogło nie odnosząc się do niego , Więc następnym razem ty czytaj ze zrozumieniem.A do tego z Tym dyskiem to naprawdę mój błąd trochę sie zagapiłem
Użytkownik ZyciE edytował ten post 17.10.2013 14:35
Ogen Dogen
21.10.2013
Sprawdź ten dysk jak inni piszą a dodatkowo sprawdź pamięć MemTest'em , pozmieniaj ich sloty , ostatecznie wymień na inne. Może ci się procesor przegrzewa ? Chociaż też najbardziej bym stawiał na dysk.
Crissu_Jointa
01.01.2014
Sprawdź ten dysk jak inni piszą a dodatkowo sprawdź pamięć MemTest'em , pozmieniaj ich sloty , ostatecznie wymień na inne. Może ci się procesor przegrzewa ? Chociaż też najbardziej bym stawiał na dysk.
To też zależy. Dysk może być uszkodzony, albo po prostu coś na nim jest. Jedynie co ci mogę poradzić to:
1. Lepsze chłodzenie na proca ponieważ wymaga dużej mocy obliczeniowej i się przegrzewa (Możliwe również, że coś na rzeczy z taśmą termoprzewodzącą).
2. Czyszczenie rejestru kompa, oraz przeskanowanie go. (Jeszcze jak miałem XP to miałem taki problem i wtedy czyściłem rejest a później jak się ścinał mniej to mogłem zainstalować antywirusa i wtedy po problemie)
3. A jeśli to nie pomoże to odzyskiwanie systemu.
Główną przyczyną faktycznie może być dysk. Podaj parametry twojego komputera oraz temperature podzespołów.