Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie
C++

Program do votowania.

c++

  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 MaciekMK

    Nowy

  • Pijawka

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:2
  • Lokalizacja:Tak
Offline

Napisano 16.08.2013 22:45

Cześć,

za parę dni mam turniej w grze i potem jeszcze kilka następnych(zapisałem się do kilku z rzędu) :P

Problem w tym, że bardzo nie lubię votować map(odrzucanie/eliminacja map na których się gra), jest ich chyba 9 lub nawet 10 i po odrzuceniu 4 już się lekko gubię jakie zostały itp.

Chciałbym sam go napisać ale C++ poznałem dopiero podstawy(w konsoli), trochę porobiłem w Dev-C++.

Nie wiem jak zacząć programować taki program w oknie Windowsa.

W gimpie stworzyłem szkic o co mi chodzi

knjj.png

Chciałbym aby po wpisaniu ilości map jakie są do votowania(z każdym sezonem są inne, więc aby ciągle nie zmieniać) oraz nagłówka program tworzył ilość białych, pustych pól, w których możemy wpisać tekst(max. 20 znaków), najlepiej aby tworzyła się pojedyncza kolumna.

Po kliknięciu w kwadrat(zaznaczeniu go) białe pole zamieniało by się na czerwone. Próbowałem coś poszukać w googlach ale nic nie znalazłem :P

 

Może wiecie jak taki program zacząć? Jak dodać guziki i te puste pola? Czy będę mógł zrobić go w Dev-C++? Jakby komuś się nudziło to może napisać program i podesłać mi kod oraz przeanalizować go ze mną, chętnie się nauczę nowych rzeczy :)


  • +
  • -
  • 0

#2 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 17.08.2013 09:54

WinAPI i jazda.
Tu masz opisane wszystkie Ci potrzebne funkcje: http://cpp0x.pl/kurs...tawy-WinAPI/168

No i oczywiście potrzebne są podstawy (typu for, while, do while etc. [Nie wiem dokładnie jak chcesz to zrobić, nawet nie myślałem nad algorytmem, lecz któraś z tych funkcji na pewno będzie potrzebna ;) ])

Użytkownik Leihto edytował ten post 17.08.2013 09:54

  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl

#3 MaciekMK

    Nowy

  • Autor tematu
  • Pijawka

Reputacja: 0
zer0.

  • Postów:2
  • Lokalizacja:Tak
Offline

Napisano 17.08.2013 10:24

"for" i "while" poznałem w szkole tylko nie wiem do czego "for"(poznałem do stosowania powtarzania tej samej komendy) by miało służyć i nie wiem jak zastosować "while" aby po kliknięciu zmienić kolor tła :/

Co do "do while" to nie jest to samo co "while"?


  • +
  • -
  • 0

#4 Leihto

    Wszechobecny

  • Użytkownik

Reputacja: 150
Profesjonalista

  • Postów:452
  • Lokalizacja:Rabka
Offline

Napisano 17.08.2013 10:41

np. jak pobierzesz id przycisku to do updatowania koloru? Tą samą czynność możesz zrobić i za pomocą while jak i for. Btw. while i do while to nie to samo. Wykonuje tą samą funkcję, lecz różni się strukturą.
  • +
  • -
  • 0
Portek: Za 20zł, to ja nawet notatnika nie otworze..

Nowe portfolio. Ciekawe artykuły, ciekawe przykłady: WojtusDEV.pl





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: c++

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych