Skocz do zawartości

  • Zaloguj korzystając z Facebooka Zaloguj korzystając z Twittera Zaloguj przez Steam Zaloguj poprzez Google      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X

Witamy w Nieoficjalnym polskim support'cie AMX Mod X, jak w większości społeczności internetowych musisz się zarejestrować aby móc odpowiadać lub zakładać nowe tematy, ale nie bój się to jest prosty proces w którym wymagamy minimalnych informacji.

  • Rozpoczynaj nowe tematy i odpowiedaj na inne
  • Zapisz się do tematów i for, aby otrzymywać automatyczne uaktualnienia
  • Dodawaj wydarzenia do kalendarza społecznościowego
  • Stwórz swój własny profil i zdobywaj nowych znajomych
  • Zdobywaj nowe doświadczenia

Dołączona grafika Dołączona grafika

Guest Message by DevFuse
 

Zdjęcie

Dwie tabele sql


  • Nie możesz napisać tematu
  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kijkol

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 22.05.2013 12:09

Witam.
Otóż mam pytanie jak zrobić drugą tabelę do bazy sql w diablomod.
Próbowałem czegoś takiego:
public sql_start() {
if(g_boolsqlOK) return;

new host[128], user[64], pass[64], database[64];

get_cvar_string("diablo_sql_database", database, 63);
get_cvar_string("diablo_sql_host", host, 127);
get_cvar_string("diablo_sql_user", user, 63);
get_cvar_string("diablo_sql_pass", pass, 63);

g_SqlTuple = SQL_MakeDbTuple(host, user, pass, database);

get_cvar_string("diablo_sql_table", g_sqlTable, 63);

new q_command[512];
formatex(q_command, 511, "CREATE TABLE IF NOT EXISTS `%s` (`nick` VARCHAR(48),`ip` VARCHAR(32),`sid` VARCHAR(32),`klasa` INT(2),`lvl` INT(3) DEFAULT 1,`exp` INT(9) DEFAULT 0,`str` INT(3) DEFAULT 0,`int` INT(3) DEFAULT 0,`dex` INT(3) DEFAULT 0,`pak` INT(3) DEFAULT 0,`agi` INT(3) DEFAULT 0,`kas` INT(3) DEFAULT 0,`dam` INT(3) DEFAULT 0,`men` INT(3) DEFAULT 0,`mis` INT(3) DEFAULT 0,`art` INT(3) DEFAULT 0,`wyt` INT(3) DEFAULT 0) DEFAULT CHARSET `utf8` COLLATE `utf8_general_ci`", g_sqlTable);
formatex(q_command, 511, "CREATE TABLE IF NOT EXISTS `tabela` (`nick` VARCHAR(48),`ip` VARCHAR(32),`sid` VARCHAR(32),`klasa` INT(2),`lvl` INT(3) DEFAULT 1,`exp` INT(9) DEFAULT 0) DEFAULT CHARSET `utf8` COLLATE `utf8_general_ci`");

SQL_ThreadQuery(g_SqlTuple, "TableHandle", q_command);
}
i w innych miejscach też po dodawałem i w logach jest błąd, że błąd połączenia z tą 2 tabela, ale nawet jej nie tworzy, a 1 tworzy.

Jak ktoś mógłby pomóc w zrobieniu tej drugiej tabeli lub zrobieniu, żebym w tej 1 mógł umieścić więcej danych.

Użytkownik kijkol edytował ten post 22.05.2013 12:10

  • +
  • -
  • 0

#2 Carbon

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 33
Życzliwy

  • Postów:170
  • Imię:Kuba
  • Lokalizacja:Warsaw
Offline

Napisano 22.05.2013 12:40

a masz utworzoną baze danych ? ;)


  • +
  • -
  • 0

Jeżeli Ci pomogłem, nie wahaj się i naciśnij  repup.jpg

 

 

Nie kłóć się z debilem.

Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.


#3 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 22.05.2013 13:17

a masz utworzoną baze danych ?

Wiesz nie mam bazy, ale lvl zapisuję,a pierwszą tabelę tworzy...

Oczywiste, że mam


Wzorowałem się na tym połączeniu co jest i dodałem opcję:
SQL_ThreadQuery(g_SqlTuple, "TableHandle2", q_command);
i stąd wiem, że nie ma połączenia.

Użytkownik kijkol edytował ten post 22.05.2013 13:17

  • +
  • -
  • 0

#4 Carbon

    Profesjonalista

  • Użytkownik

Reputacja: 33
Życzliwy

  • Postów:170
  • Imię:Kuba
  • Lokalizacja:Warsaw
Offline

Napisano 22.05.2013 13:46

Chodzi Ci o samą zmianę nazwy tabeli/dodanie nowej? 

 

Przy wpisywanie danych bazy

 

diablo_sql_table "table"

 

zmień np na "table1"


  • +
  • -
  • 0

Jeżeli Ci pomogłem, nie wahaj się i naciśnij  repup.jpg

 

 

Nie kłóć się z debilem.

Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.


#5 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 22.05.2013 14:02

Chcę, żeby były dwie tabele na raz w jednej tej głównej zapis danych na klasę, a w drugiej ogólnie tylko na nick.
Bo jak zmienić zapis do innej tabeli to wiem...
  • +
  • -
  • 0

#6 0-0-0

    ● 600 punktów ostrzeżeń

  • Power User

Reputacja: 222
Profesjonalista

  • Postów:599
  • Imię:___
  • Lokalizacja:___
Offline

Napisano 23.05.2013 21:22

Chłopie wiesz ile roboty?
Po co ci to?
Musisz zmieniać też zapis każdego osobno.
Bez sensu
  • +
  • -
  • -1
b_350_20_692108_381007_FFFFFF_000000.png - CS:GO [4FUN][Ruletka]
b_350_20_692108_381007_FFFFFF_000000.png - CS:GO [DM]
b_350_20_692108_381007_FFFFFF_000000.png - CS:GO [FFA]
b_350_20_692108_381007_FFFFFF_000000.png - CS:GO [Only Dust2]
b_350_20_692108_381007_FFFFFF_000000.png - CS:GO [Call of Duty]

#7 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 24.05.2013 14:53

Ale ja nie mam jeszcze uruchomionego serwera.
Chcę, aby ta tabela co jest w podstawowym została tak jest, a ta moja ma być nowa oddzielna, a zapis po nicku i każda moja zmienna dla każdej klasy.
Zapis nvault mi działa, ale chciałem zrobić jakieś fajne statystyki do tego.

Mogę się dogadać na pw jak to bardzo ciężko do zrobienia
  • +
  • -
  • 0

#8 sebul

    Godlike

  • Junior Admin

Reputacja: 2016
Godlike

  • Postów:5411
  • Steam:steam
  • Imię:Sebastian
  • Lokalizacja:Ostrołęka
Offline

Napisano 25.05.2013 11:12

Zapytania do bazy można oddzielać średnikiem ( ; ), czyli za jednym razem można utworzyć kilka tabel. Jak dobrze zrozumiałem, to chcesz w jednej tabeli mieć same "konta", a w drugiej wszystkie staty i jest to możliwe do zrobienia, a nawet powinno się tak robić, bo jakby nie patrzeć, tabele powinno się tworzyć w taki sposób, żeby wartości w kolumnach się nie powtarzały.
 

Chłopie wiesz ile roboty?
Po co ci to?
Musisz zmieniać też zapis każdego osobno.
Bez sensu

Bez sensu, to jest Twój post, bo może trochę do zrobienia jest (zmiana paru zapytań), ale nic nie jest bez sensu.
  • +
  • -
  • 0
Posiadam TBM (inaczej PTB), które działa dużo lepiej niż zwykłe PTB, nawet na modach z lvlami. Zainteresowany? Proszę bardzo
Generator tabeli expa - aż do 103600 poziomu

#9 kijkol

    Profesjonalista

  • Autor tematu
  • Użytkownik

Reputacja: 31
Życzliwy

  • Postów:173
  • Lokalizacja:Witów
Offline

Napisano 25.05.2013 19:17

Ja chcę, aby to co jest w standardzie zostało, a moje nowe rzeczy były dodane do nowej tabeli
i były dostępne dla każdej klasy takie jak:
kamien,pkt,zloto itp.

Czyli jak mam klasę A to do tek klasy przypisuje:
 

formatex(q_command, 511, "CREATE TABLE IF NOT EXISTS `%s` (`nick` VARCHAR(48),`ip` VARCHAR(32),`sid` VARCHAR(32),`klasa` INT(2),`lvl` INT(3) DEFAULT 1,`exp` INT(9) DEFAULT 0,`str` INT(3) DEFAULT 0,`int` INT(3) DEFAULT 0,`dex` INT(3) DEFAULT 0,`pak` INT(3) DEFAULT 0,`agi` INT(3) DEFAULT 0,`kas` INT(3) DEFAULT 0,`dam` INT(3) DEFAULT 0,`men` INT(3) DEFAULT 0,`mis` INT(3) DEFAULT 0,`art` INT(3) DEFAULT 0,`wyt` INT(3) DEFAULT 0) DEFAULT CHARSET `utf8` COLLATE `utf8_general_ci`", g_sqlTable);

tak jak jest, a dla nowej tabeli chcę tylko by po nicku sprawdzało jak w przykładzie(nie wiem czy dobrze kombinuje):

 

formatex(q_command, 511, "CREATE TABLE IF NOT EXISTS `tabela` (`nick` VARCHAR(48),`pkt` INT(3) DEFAULT 0) DEFAULT CHARSET `utf8` COLLATE `utf8_general_ci`");

Użytkownik kijkol edytował ten post 25.05.2013 19:32

  • +
  • -
  • 0

#10 Indoor

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 19
Początkujący

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Gorzów Wielkopolski City.
Offline

Napisano 07.07.2013 13:26

Widzę że temat ucichł, też chciałbym wiedzieć jak zrobić 2 Tabele, pomógł by ktoś?
  • +
  • -
  • 0

#11 Indoor

    Zaawansowany

  • Użytkownik

Reputacja: 19
Początkujący

  • Postów:114
  • Lokalizacja:Gorzów Wielkopolski City.
Offline

Napisano 08.07.2013 14:30

@UP REF
  • +
  • -
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych