←  Pytania

AMXX.pl: Support AMX Mod X i SourceMod

»

CS:GO
Pisanie pluginów amx na cs:go

• +
  • -
pdr's Photo pdr 27.02.2013

Witam,
chciałem się dowiedzieć czy ktoś próbował już pisac pluginy na cs:go.
jak to się robi, z czym to się gryzie, i czy to w ogólę jest możliwe.

• +
  • -
dasiek's Photo dasiek 27.02.2013

Automatyczna wiadomość

Ten temat został przeniesiony z forum

AMX Mod XPytania

do

SourceModPytania

SerwerHost.pl's Photo SerwerHost.pl 28.02.2013

Witam,
chciałem się dowiedzieć czy ktoś próbował już pisac pluginy na cs:go.
jak to się robi, z czym to się gryzie, i czy to w ogólę jest możliwe.

To nie jest możliwe, bo w CS:GO jest SM, Mani, ES ale nie amxx...
Pisanie pluginów? Może najpierw zapoznaj się z ich kodem oraz dokumentacją (zakładając że będziesz pisał pluginy pod Sourcemoda). Poniżej przydatne linki:
https://forums.allie...isplay.php?f=52
http://www.sourcemod.net/

• +
  • -
pdr's Photo pdr 01.03.2013

Nigdy nie pisałem w SM, ale skoro piszesz że można go użyć w cs:go to rozumiem że z grubsza można przepisać każdy plugin który obecnie jest napisany w amx?

• +
  • -
DarkGL's Photo DarkGL 01.03.2013

A co ma amx ( prawdopodobnie chodzi ci i tak o amxx ale pomijam to ) do sourcemoda całkowicie oddzielne modyfikacje do różnych gier opartych na różnych silnikach

SerwerHost.pl's Photo SerwerHost.pl 03.03.2013

Tak jak powiedział DarkGL, nie ma żadnego schematu/algorytmu do przerobienia pluginu z amx'a na SM. Taki plugin trzeba pisać od zera.

• +
  • -
pdr's Photo pdr 05.03.2013

Nie chodzi mi o schemat/algorytm, tylko o możliwość przepisania.
Rozumiem że nie wiecie co to znaczy więc tłumaczę na przykładzie :D
Jak masz napisany w Delphi program do np wyświetlania zawartości jakiegoś pliku tekstowego,
to bez problemu można go przepisać na C# ponieważ oba języki zapewniają dostęp do plików (zapis/odczyt), posiadają analogiczne typy zmiennych, pętle itp.
Oczywiście jest to równoznaczne z napisaniem programu w C# od zera, ale taki program będzie mógł działać w identyczny sposób jak oryginał.

Zatem ponowię pytanie bardziej szczegółowo.
Czy w cs:go można pisać pluginy które oferują możliwość programowania iventów, dostęp (zapis/odczyt) do bazy danych MySql, możliwość ustawiania zmiennych u gracza, wypisywania tekstu w dowolnym miejscu ekranu, itd...
Edited by pdr, 05.03.2013 07:55.

• +
  • -
Cypis''s Photo Cypis' 05.03.2013

Pluginy da się przepisać z amxx na sm, tylko że sm i amxx różnią się funkcjami. Jakiś mniejszy plugin amxx to nie jest problemem z przepisaniem go na sourecmoda (dla mnie). W sm masz prawie to samo co w amxx lecz sourecmoda jest bardziej zaawansowany niż amxx.

• +
  • -
pdr's Photo pdr 12.03.2013

O to mi chodziło dzięki.
Powiedz mi jeszcze tylko czy na tym forum znajdę kogoś kto podjął by się takiej pracy (oczywiście za odpowiednie pieniądze), czy są inne miejsca/fora gdzie powinienem szukać takich osób?

• +
  • -
byCZUS's Photo byCZUS 12.03.2013

Jest tu kilka osób, które mogą to zrobić lecz lubią widzieć za ile : D walnij cene to ktoś się odezwie ^^ Tylko by nie było trzeba pisać "za 30zł to ja nawet notatnika nie otworzę". ^^